2017-07-04-09-Dolomity od Františka- V SRDCI DOLOMIT NA KOLE A PĚŠKY07

Název

2017-07-04-09-Dolomity od Františka- V SRDCI DOLOMIT NA KOLE A PĚŠKY07

Popis

Ze zelených horských luk vyrůstají majestátní horské štíty, které v průběhu dne kouzelně mění barvu. To jsou Dolomity - hory považované za jedny z nejmalebnějších a nejpůsobivějších hor na světě. Pod často téměř kolmými skalními stěnami se rozkládají ma-lebná údolí s lesknoucími se hladinami jezer a na horských loukách se pasou stáda ovcí. Údolími a podél řek, ale také přes četné mosty a tunely dříve vedla úzkorozchodná železnice. Dnes je zrušená a přeměněná v pohodlnou cyklostezku, kterou využijeme i k našim vý-jezdům. Pohybovat se budeme v oblasti okolo Olympijského městečka ležícího téměř ve středu – v „srdci“ Dolomit –Cortiny d´ Ampez-zo, kde na několik dní najdeme i útočiště. Navštívíme údolí Pustertal i jeho boční údolí s řadou rozmanitých jezer a dojedeme i k nejma-lebnějšímu z nich – Lago di MIsurina. Projedeme a projdeme se i okolo symbolu Dolomit – tří impozantních skalních vrcholů Tre Cime di Lavaredo. Seznámíme se také se stinnou stránkou historie Dolomit s četnými pozůstatky a památkami na úporné bitvy I. Světové války a projdeme se i více než jeden kilometr dlouhým zásobovacím a obranným tunelem prokopaným neskutečným úsilím rakouskými vo-jáky v horském masivu. Navštívíme i řadu malých kouzelných horských vesniček a v jedné z nich spatříme i neobvyklou uměleckou gale-rii – obrazy malované přímo na stěnách domů.
Moje zážitky::
Do Dolomitů jsem chtěla již mnohokrát,2x před tím na Moaize, Zondonele a Civetě mě uchválily. Musela jsme sice oželet Alpy s mými milovynými přáteli, ale stálo to za to . I přes předpověď počasí vyšlo úplně skvěle. Pršelo jen, když jsme postavili stany, nebo v noci, nebo po příchodu do autobusu a než jsme dojeli do kempu již nepršelo. Potkala jsme spoustu skvělých lidiček, Věrku, Milana, Jiřku, Vaška, Kristýnku, Verunku, a doufám, že ne naposledy. Prostě i přes maličkosti, dík Františku a Iveto. I moje obstříknuté koleno dalo pokoj a bylo je jak říc Jediněcně skvělé..
Program:
4.7. odjezd ve večerních hodinách z Brna
5.7. příjezd k jezeru Toblach ( 588km). Moje trasa: Na kole začátkem Drávské cyklostezky rovinatou krajinou podél řeky přes stará malebná horská města Inninchen a Sillian do městečka Heinfels se středověkým hradem a unikátním dřevěným krytým mostem z r. 1781. (21km, 1,5hod). Zpět do Toblachu. Po návratu do Toblachu pokračovat dále po cyklostezce Lunga Via, vybudované na tělese zrušené železnice, s několika mosty a tunely, romantickou trasou podél jezer Lago Negro a Lago di Landro do místa ubytování v Cortině d´Ampezzo. (31 km, 2,5 hod). Celkově 73 km, převýšení 300m. Pěší: autobusem do Ospitale, trek po Camino delle Dolomiti do sedla Tre Croci ( 8,5km,3hod, přev.700m) a sestup do Cortiny di Ampezzo. (6,2km, 1,5hod)
6.7. Z Cortiny přes sedlo Tre Croci ( 1805m.n.m.) k největšímu a nejkrásnějšímu jezeru Lago di Misurina ( 14km, 1,5hod, přev.660m). Možnost koupání. Dále možnost vyjet, vyjít horskou silničkou k rif. Auronzo (5km, 1hod, přev.670m) pod vrcholy Tre Cime. (2400m.n.m.), pěší nenáročný cca 2-3hod.okruh malebnou krajinou okolo symbolu Dolomit tří vrcholů Tre Cime. Zpět do Cortiny. ( 40km). Pěší: autobusem k Lago di Misurina a dále pěšky, návrat autobusem.Moje trasa:: Vinou špatného značení a jakého si zakufrování jsme došli na Rif Fonda Savio 2367m, pak ferátkovým sestupem pod Tre Cime-dalo by se vyjít, ale měli jsme moc málo času. Muselo se úbočím po stěně, pak ferátkou a oběhnout polovinu okruhu a na to cca 2 hod bylo mmálo chytit autobud z vrchu dolu a být v 18 hdo u jezera Misurini), proto sestup do údalí a poflakování se kolem jezera. I tak super den .
7.7. Z Cortiny přes sedlo Pocol s památníkem obětem bojů 1. světové války do passa Falzarego. (16km. 2hod, přev.800 m). Lanovkou ne-bo pěšky na vrchol Laguzoi s četnými památkami na bitvy 1, svět. války. Průchod romantickou cestou 1,5 km dlouhým tunelem s pozůstatky voj. zařízení vyhloubeným vojáky v masivu hory a sestup zpět do passa. Možný ještě výjezd 1,7 km a o 100 m výše do Passo Valparola s nádhernými výhledy a zrekonstruovanou pevností Tre Sassi z 1. Sv. války. Dlouhým sjezdem návrat do Cortiny. Při návratu možný výjezd k další dominantě oblasti vrcholům Cinque Torri horskou silničkou (5km, přev. 570m). Pěší: Autobusem do passa Falzarego, výjezd, nebo výšlap na vrchol Laguzoi, průchod tunelem a (nebo) trek úbočím masivu Tofana di Rozes k riff. Diboni (9km) sestup k silnici a případně na Cinque Torri (4km, přev. 500m) a zpět na parkoviště. Návrat do kempu autobusem. Moje trasa : Autobusem do passa Falzarego, výjezd, nebo výšlap na vrchol Laguzoi, průchod tunelem , pak výšlap po silnici 1,7 km a o 100 m výše do Passo Valparola s nádhernými výhledy a zrekonstruovanou pevností Tre Sassi z 1. Sv. války, zpět do sedla Falzarego. Sedli jsme do autobusu a začalo lít. Špatná zpráva došlo pivo v autobuse. no nic, máme víno :)
8.7. Cyklostezkou podél řeky Boite, vybudovanou na trati zrušené železnice k největšímu přehradnímu jezeru v městečku Vodo di Cado-re a dále stále podél řeky až k významnému rekreačnímu jezeru v Auronzo di Cadore. Cestou krátký 5 km ( přev.200 m) výjezd do vesnič-ky Cibiana di Cadore s malbami různých typů a stylů na vnějších stěnách domů. Daleké rozhledy. Návrat z Auronzo do kempu autobu-sem ( 65km). Pěší okruh okolo nejvyhlášenějších dolomitských vodopádů Cascada di Fanes a podél půvabného jezera Lago di Ghedina (26 km,7 hod, přev.600m) Moje trasa: Autobussem k vých bodu -okolo nejvyhlášenějších dolomitských vodopádů Cascada di Fanes, pak na kole kolem řeky Boite zpět do Cortiny, její prohlídka, zmrzlina, kemp..
9.7. Autobusem k Lago di Misurina, pěší výstup 3,5 km (stoupání cca 500 m) na vrchol Monte Piana s mnoha pozůstatky zákopů, staveb a valů z První světové války ( muzeum v přírodě). Možno i vyjet místní dopravou mikrobusy. Cca 2 hod prohlídkový okruh.

Zde z důvodu neshody s řidičem změna trasy. Většina okolo vodopádů, jak my den před tím, Já Věrka,Milan - okruh č. 2 Son Pouses.. strmým výstupem po sutovišti z odpadlé skály plnou krásných kamenů k bunkrům a zákopům z 1. linie obrany Cortiny z 1. sv. války . V jednom z nich cca 9 a víc místností, neměli jsme čelovky, tudíž jen s mobilem, už tam rostly snad dle délky těch 100 let i krápníky.. Výhled na cortinu, prudký sestup dolů. Tam setkání s Jitkou a hOnzou.. Jak milé. Po návratu zpět k jezeru odjezd do Brna.
Termín: 4.-9.7.2017
Cena 4580,- Kč zahrnuje dopravu autobusem s vlekem na kola a ubytování ve vlastních stanech v kempu.
Informace a přihlášky : pokorny.mvdr@gmail.com, pokorna.cf@centrum.cz, tel. 606276185, 606315911

Období

Statistiky

  • 249 fotek
  • 0 se líbí

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2017-07-04-09-Dolomity od Františka- V SRDCI DOLOMIT NA KOLE A PĚŠKY07
Komentáře Přidat